Extra Blog! Voeding tijdens & voor je zwangerschap.

Extra Blog!

Voeding tijdens & voor je zwangerschap.

in deze blog ga ik je alles vertellen over de voeding die ik at net voordat ik zwager werd en tijdens de zwangerschap.

de problematiek rond de voeding en hoe ik dat heb opgelost, de cravings, wat zijn nou echt de verboden vruchten tijdens de zwangerschap.

ik hoop dat jullie heel veel plezier beleven aan het lezen van dit artikel.

liefs Jolandasweets.

 

Wat at ik voor de zwangerschap & wat moest ik aanpassen?:

Hoi, hier ben ik weer met een nieuwe Extra Blog over de voeding tijdens je zwangerschap.

Zoals jullie onderhand weten heeft het ietsje moeite gekost om überhaupt zwanger te worden, dat zorgde ervoor dat ik obsessief ging sporten.

Om mijn hoofd leeg te maken en niet te veel aan zwanger worden te denken maar daarbij ook graag fit een zwangerschap in wou gaan.

Dit resulteerde natuurlijk ook in een iets aangepaster voedingspatroon, iets meer gezond en iets groener eten zeg maar.

Wat bedoel ik met iets gezonder en ” Groener ” eten?

  • Salades (vooral fruitsalades en pasta salades waren mijn favoriet)
  • meer verse groenten en pure ingrediënten (dus minder voor verpakt eten en iets minder uit een pakje/blikje of zakje)
  • meer fruit (vooral die spieropbouw bevorderen en goed zijn om de honger te stillen)
  • groene groentes (vooral veel verse groenten en salades)
  • meer vezels
  • meer Hollandse normale pot (gewone aardappels en normale granensoorten zonder Quinoa meuk e.d.)

Tot zover het sportgerichte eten, dit zorgde er alleen wel voor dat mijn lichaam natuurlijk ook iets fitter werd.

Stoppen met roken was al een doel als ik zwanger was, maar door obsessief te gaan sporten merk je ook wel dat erbij roken niet heel handig is.

Dit resulteerde in minder roken en toen ik het eenmaal niet lekker meer vond door helemaal te gaan stoppen. (achteraf was ik toen waarschijnlijk al kort zwanger.)

Ik heb het roken vrij weinig gemist ik heb 1 x zin gehad in een trekje van een sigaret voor de rest is het mij enorm meegevallen, en omdat ik straks z.s.m. Weer fit en normaal in men eigen lichaam wil zitten is dit ook een doel om straks niet weer te gaan beginnen met roken.

Toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was, moest ik natuurlijk wel een deel van die sportvoeding opzij zetten (de sportreepjes voor tussendoor de maaltijden, de afval pillen e.d.), dit heb ik eigenlijk als vanzelfsprekend gevonden.

Wat mag niet wat ik nog niet wist maar tijdens de zwangerschap achter kwam?:

Wat ik lastiger vond was de ”normale producten” groene groentes waar je normaal een bult van mocht eten, zo zijn er nu gevaren gekropen achter die groentes.

Je moet dan ook maar net weten wat wel en wat niet kan natuurlijk, Andijvie, prei, spinazie & taugé bijvoorbeeld zijn de groentes waar je op moet letten.

Andijvie bijvoorbeeld is een nitraatrijke groente net zoals prei die je beide maar 1x per week mag eten ( natuurlijk zou ik dat beide 1x die week eten, ja stom kon dus wel weer terug naar de winkel toen ik dat thuis eenmaal las).

Spinazie is dan weer een apart geval want aan de ene kant zit ie bomvol ijzer en calcium & zorgt spinazie voor een goede darmwerking, maar is het ook weer een nitraatrijke groente dus mag je er ook weer niet teveel en niet te vaak eten.

Taugé is ook weer zoiets wat vaak door nasi of bami groenten zit, het is z’n groente die een listeria kan bevatten als je die rauw eet, verhit of gewokt is het dan weer geen probleem groente.

Ja jullie snappen vast al wat ik bedoel wat een gepuzzel en gedoe hé, nou dat dacht ik soms ook.

Nu zou je kunnen zeggen wees blij dat je zwanger bent en zeur dan niet om die paar groentes, nee dat klopt ik ben ook heel DANKBAAR dat ik überhaupt zwanger MAG zijn.

Maar goed dat neemt niet weg dat je als je 1 x per week boodschappen doet voor de hele week dan wel heel goed moet nadenken met wat je eet, hoeveel en hoe vaak.

Nou heb ik een App die mij echt fantastisch verteld wat allemaal wel en niet mag, dus ik mag zeker niet klagen maar soms wil je gewoon wel weer eens normaal eten zonder overal bij na te hoeven denken.

De App die ik hiervoor heb gebruikt heet Zwanger&zo daar staat een voedingswijzer op in het menubalkje en die laat je in groepen zien wat wel kan, wat niet en wat gevaar producten zijn.

Super handig kan ik je zeggen, want daar houd de App nog niet mee op er zit ook een kalender op die je per week verteld over de groei van je baby, de groei van je eigen lichaam, tips en advies geeft.

Ook heeft ie een checklist functie (superhandig als je er al zoveel hebt), receptenlijst, buikengalerij, weeën timer & een hulpnummerlijst.

Door de hulp van deze App kwam ik dus ook achter sommige dingen die ik daarvoor echt niet wist, superhandig maar ook weer iets waar mensen altijd commentaar op moeten hebben blijkbaar.

Ja er veranderd altijd wel wat vroeger mocht je dingen misschien wel eten, die nu niet meer mogen ja dat zij dan zo.

Ik kan me er niet zo druk om maken maar mijn omgeving dus blijkbaar wel, soms verrekte irritant

kan ik je vertellen.

Zie foto’s voor de App of kijk in de App store.

Wat miste ik totaal niet en waar kijk ik naar uit om straks weer te gaan eten en waar had ik het meeste moeite mee?:

wat ik totaal niet miste waren dingen zoals rood vlees omdat ik dat normaliter ook al niet lus, heb ik hier geen seconde last van gehad.

Wat ik wel miste vooral in het begin maar later niet meer was Salami en Filet American, voor Salami heb ik in het begin zelfs een zoektocht gedaan omdat ik er zo verschrikkelijk veel zin in had dat ik koste wat koste salami MOEST eten hoe dan ook.

Filet American was echt een hel, elke keer als ik dacht ” ik wil een broodje filet met ui ” das was het ineens overal in de aanbieding, super irritant.

En dat gebeurde de 1e 3 maanden van de zwangerschap echt mega veel voor mijn gevoel, misschien dat ik er toen ook meer op lette maar irritant was het ten zeerste.

Waar ik het meeste moeite mee heb gehad is toch wel de hoeveelheid vezels die ik MOET eten en drinken i.v.m. De Obstipatie en de klachten ervan, dat heeft veel van me gevraagd gedurende de hele zwangerschap.

Waar ik me het meest op verheug is toch echt dat toastje met filet American met ui en een lekker Canei wijntje erbij!

Dat zou fantastisch zijn, maar helaas met borstvoeding in het vooruitzicht word wijn drinken even niks (vind ik op zich nog geen probleem), maar dat toastje met filet American met ui moet echt gaan gebeuren na de bevalling!

Cravings?:

marsepeintaart

Wat ik echt niet kon laten is de hoeveelheid taart die ik heb weggeschoven in mijn eentje en daarna gewoon nog steeds lekkere trek hebben.

Ik ben een echte zoetekauw wat dat betreft en heb dat ook echt gemerkt tijdens de zwangerschap. Een marsepein taart voor 9 personen die voor Vaderdag in de aanbieding was bij onze supermarkt, heb ik binnen 2 dagen zelfstandig opgegeten en lekker dat ie was. (daarna gewoon met gemak nog z’n taart op kunnen ook nog)

Voor de rest heb ik geen gekke eetgewoontes gehad, gewoon veel lekkere trek.

Eenmaal in het 2e trimester werd het zoete op z’n eind wel wat vervangen door zo vies,vet en vadsig mogelijk het liefst.

Wat me wel is opgevallen dat restaurants en andere horeca gelegenheden gerust een uitzondering voor je willen maken als je meld dat je zwanger bent, heel fijn natuurlijk.

Melk is door de hele zwangerschap al een favoriet drankje geworden en de trays melk waren daardoor ook niet aan te slepen.

Dat is nu bij 32 weken ook een dingetje, ik heb van de week op 1 dag 3 liter melk gedronken.

Ik heb nu al 2 x een verlaagd ijzergehalte te horen gekregen, gelukkig nog niet zo erg dat ik ijzertabletten moet nemen maar ook daarmee moet ik met de voeding weer op letten.

Genoeg te doen dus qua voedingspatroon dus we gaan de komende 8 weken nog rustig daarmee door en hopen daarna weer gewoon alles te kunnen eten.

Tot zover deze,

Tot de volgende Bonus Blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: